Mekanisk eller organisk

På ledarsamlingen igår ställde jag frågan vad som kännetecknar vår församling och som gör att människor känner tillhörighet och vill bli kvar hos oss. Det spontana svaret var gemenskapen! Sedan följde ett samtal som spände över kategorier som lovsång, enkel och tydlig undervisning, lärjungaträning och att möta människor där de är i livet. Vi samtalade också om vilka vi är och vad Gud har kallat oss till att vara. En av ledarna påminde om uttrycket ”hybridförsamling” som Martin Scott använde om oss. En hybrid är en blandning, eller en korsning. Exempelvis har en hybridbil både en bensinmotor och en elmotor. Det är en blandning av olika tekniska lösningar där den nya tekniken stöds av den gamla.

Gabriel Blad skriver på sin blogg om skillnader mellan organisk och mekanisk kyrka. Som hybridförsamling tror jag att vi kan vara en församling som är organisk men med stöd av en del mekaniska funktioner. Jag tror att vi kan vara organiska i den bemärkelsen att vi är fokuserade på människor, gemenskap och lärjungaskap i vardagen. Och mekaniska i den bemärkelsen att vi har en tydlig föreningsstruktur och gudstjänster med en ganska tydlig ordning. Och om jag minns rätt angående vad Martin Scott sade, så uppmuntrade han oss att kraften skulle få komma från det nya och definiera det gamla. Jag tror att det betyder att vi ska låta den organiska kraften i gemenskapen och relationerna i vardagen ska få definiera hur den mekaniska delen ser ut, alltså hur vår verksamhet ser ut.

Så då kanske man kan säga att vi är en organisk/mekanisk hybrid. Ett relationsbaserat husförsamlingsnätverk med gemensam verksamhet, gudstjänster och organisation?

 


One response to “Mekanisk eller organisk

  • Gabriel Blad (@Gabriel_Blad)

    Jag kommer skriva om just det här den närmaste veckan. Och ja, jag tror det kan vara ett alldeles utmärkt allternativ att vara en hybrid på det sättet ni beskriver. Jag ser inte det mekaniska och organiska som två kategorier som nödvändigtvis utesluter varandra, även om det kanske kan verka så på bloggen än så länge. Men jag har känt att jag varit tvungen att dra upp kontrasterna tydligt för att lägga en grund för de begrepp och tankesätt jag använder på min blogg. I det sammanhang jag själv tillhör har vi t.ex. under vägens lopp gjort en resa där vi till olika grad haft mekaniska ramar runt det organiska livet (även om vi steg för steg valt att montera ned dem).

    Däremot tror jag precis som ni säger att man måste vara medveten om vad som är den primära identiteten och drivkraften. Det är det organiska som har kraft att ge liv. Det mekaniska har inte liv i sig själv utan kan bara ge ramar för livet. Det organiska kan därmed leva utan det mekaniska men inte tvärt om.

    Maskiner är också bra på att ge resultat men de förökar sig aldrig som organismer gör. Risken med allt för mycket mekanisk struktur runt det organiska livet är därför att det tenderar att begränsa tillväxt till addition istället för multiplikation. Men som sagt, jag återkommer med ett blogginlägg i saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: